31 jul 2012

Ierse schrijfster Maeve Binchy gestorven

De Ierse bestsellerauteur Maeve Binchy is op 72-jarige leeftijd overleden na een korte ziekte. Binchy schreef haar eerste roman, Light a Penny Candle bijna dertig jaar geleden toen ze als journaliste werkte bij The Irish Times. Sindsdien verkocht ze wereldwijd meer dan 40 miljoen boeken. Haar werk werd vertaald in 37 talen. De Ierse schreef 16 romans, 4 bundels met korte verhalen en een toneelstuk. Ze stond met haar werk op de bestsellerlijst en werd door de boekenclub van Oprah aangeprezen. De boeken van Binchy gingen vaak over het Ierse dorpsleven en bevatten veel humor. In 2010 kreeg ze een carrièreprijs bij de Irish Book Awards.
(Bron : destandaard.be)

29 jul 2012

Anthony Burgess - A clockwork orange


A Clockwork Orange is mijn favoriete film aller tijden. Eerder dit jaar verscheen de "definitieve" Nederlandse vertaling van dit fascinerende verhaal. De oorspronkelijke roman dateert van 1962 en de verfilming door Stanley Kubrick uit 1971 heeft deze roman de nodige bekendheid bezorgd. Ik raad aan om deze roman niet te lezen als je niet bekend bent met de film. Bekijk op voorhand de film en lees daarna deze roman. De voornaamste reden hiervoor is dat de roman gebruik maakt van een typisch jongerenjargon ("nadsat") dat het lezen zeker niet bevordert. Sommige woorden en uitdrukkingen zijn nog te bevatten, zoals smerigen voor politie (of smerissen) en mobiel voor auto, maar termen als tsjellowek en koworieten dien je toch gaandeweg te doorgronden.
We volgen de vijftienjarige Alex als leider van een bende met andere leden Pete, Georgie en Dom. Ondanks dat Alex net terug is uit de jeugdinstelling, verdrijft hij de avonduren met ultrageweld op onschuldigen. Van het ineenrossen van een boekennerd of een zwerver tot inbraak met een groepsverkrachting tot gevolg. Wanneer het leiderschap van Alex in vraag wordt gesteld, spannen zijn kompanen een valstrik waarin Alex komt vast te zitten met noodlottige gevolgen. Hij wordt als enige opgepakt en in de gevangenis gezet.

Als hij het daar ook te bont maakt en een medegevangene vermoordt, komt hij in aanmerking voor een rehabilitatieproces. Hij krijgt medicatie en wordt veertien dagen gedwongen te kijken naar gewelddadige film. normaal zijn pakkie-aan, maar door de medicatie wordt hij er misselijk van. Alex wordt door de Ludovicus methode geconditioneerd om anders te reageren op geweld, namelijk met afkeer en misselijkheid. Hij zal zo gedwongen worden steeds te kiezen voor het goede. Na twee weken wordt Alex terug losgelaten op de samenleving.

Hij vindt echter geen thuis meer bij zijn ouders en wordt zelf het slachtoffer van degenen die hij voorheen heeft mishandeld. A Clockwork Orange vormt zo een aanklacht tegen de de inperking van de vrije keuze. Alex voorliefde voor klassieke muziek (met name Beethoven) speelt geen onbelangrijke rol in dit verhaal. De grote lijnen van het verhaal zijn identiek aan de film, maar in kleine details valt een rijkere wereld te onderscheiden, zodat het zeker de moeite loont deze roman te lezen. 

22 jul 2012

Jonathan Safran Foer - Alles is verlicht

Alles is verlicht valt onder mijn noemer van wereldliteratuur. Deze roman behandelt een geschiedenis over verschillende eeuwen heen en is zo kunstig en meesterlijk geschreven dat je volledig wordt opgenomen in het verhaal. Dat verhaal is echter niet eenvoudig. Het hoofdpersonage, de in Amerika wonende jood Jonanthan Safran Foer, trekt naar de Oekraïne op zoek naar zijn wortels. Zijn grootvader is destijds naar Amerika gevlucht en is kunnen ontsnappen aan de nazi's door de hulp van Augustine. Enkel gewapend met een foto tracht hij deze vrouw terug te vinden. In zijn zoektocht wordt hij bijgestaan door een krankzinnig trio : reisgids Alex (of Sasja), diens grootvader als chauffeur en hun hond.

In het begin van de roman is het even zoeken hoe de verhaalstructuur in elkaar zit. We volgen de tocht van Jonathan Safran Foer in Oekraïne, afgewisseld met de geschiedenis van Trachimbrod (de plaats waar zijn familie vandaan komt) doorheen verschillende eeuwen. Tenslotte zijn er nog brieven van Alex aan Jonathan over hun tocht. Het verhaal van de geschiedenis van Trachimbrod en zijn familie, is geschreven door Jonathan na zijn thuiskomst.

14 jul 2012

Te ontdekken : Een manier van vriendschap van J.M. Coetzee en Paul Auster



Sinds kort ligt Een manier van vriendschap, een samenwerkingsverband over lange afstand van schrijvers J.M. Coetzee en Paul Auster in de boekhandel. Tussen 2008 en 2011 hebben ze brieven naar elkaar geschreven als manier om hun vriendschap gestalte te geven als men ver van elkaar verwijderd is.
Het uitgangspunt is een onbegrensde dialoog over allerhande onderwerpen die beide schrijvers nauw aan het hart liggen. Hun intensieve briefwisseling van meer dan twee jaar resulteert in een boek over abstracte onderwerpen zoals vriendschap en kindertijd tot de bankencrisis en Franz Kafka. Een must voor fans van één of beide schrijvers.

11 jul 2012

Sandro Veronesi - Nauwelijks geraakt

Enkele maanden geleden zag ik tot mijn grote verbazing een nieuwe Veronesi liggen in de plaatselijke boekhandel. Mijn euforie werd snel getemperd toen ik merkte dat het een heruitgave betrof van ouder werk. Niet onbegrijpelijk, na het succes van XY. Nu ik het boek eenmaal aan het lezen ben, ben ik heel gelukkig met deze heruitgave. Tot op heden was ik de mening toegedaan dat Sandro Veronesi naast zijn twee meesterwerken (Kalme Chaos en XY) niets van enige relevantie had geschreven. Nauwelijks geraakt, die de grote doorbraak voorafgaat, laat duidelijk een andere kant van Sandro Veronesi zien, maar wel een waarin het meesterschap duidelijk al aanwezig is.

In Nauwelijks geraakt staat het noodlot centraal in de vorm van een noodlottige liefde. In dit geval de ietwat misplaatste obsessie van Mète voor zijn jonge,beeldschone halfzus Belinda. Na de dood van zijn moeder en het snel daarop volgende tweede huwelijk van zijn vader, wordt Mète overmand door gevoelens van onmacht. Hoewel zijn ouders al lange tijd uit elkaar waren, voelt het als een verraad. Wanneer zijn vader voor twee weken op huwelijksreis vertrekt, vraagt hij Mète om zijn dochter (Mètes halfzus) in huis te nemen en op haar te letten.

Omdat Mète bezeten is van haar schoonheid, tracht hij de eerste week het huis zoveel mogelijk te ontvluchten. Hij verkent het nachtleven met zijn vriend Damiano, maar geen enkele andere vrouw kan hem bekoren. Ook in zijn werk als grafoloog vindt hij geen redding, want Belinda's geschrift is een absolute weergave van haar overduidelijke schoonheid. Na een week kan hij haar niet meer ontsnappen en tot zijn verbazing kan hij zijn begeerte kanaliseren door zich meer als broer te gedragen, vooral wanneer ze samen (hij voor de eerste keer) marihuana roken. Maar de ontnuchtering valt hem zwaar en zijn begeerte drijft hem tot waanzin. Hij sluit zich af van vrienden en wordt jaloers tegenover anderen die haar bejegenen. Ondertussen blijft de tijd wegtikken tot zijn ouders terugkomen van hun huwelijksreis. Zal Mète Belinda kunnen beminnen of tot het einde blijven lijden? En is er een verschil?

Nauwelijks geraakt is een fijnzinnige en inventief geschreven roman met korte verhaallijnen die in elkaar overvloeien. De karakters en in het bijzonder Mète worden als toneelspelers beschreven en bekeken. Van bovenaf zoals op een landkaart, zo lijkt wel. In die zin is er in de kantlijn ook ruimte om uit te weiden over de stad Rome en haar rijke geschiedenis.


1 jul 2012

Paul Auster - Winterlogboek


Paul Auster zit al in de herfst van zijn bestaan en neemt een koude winterperiode als aanleiding om terug te blikken op zijn leven. Zijn lichaam begint af te takelen en vol weemoed overziet Auster zijn gelaat als een slagveld van littekens, elk met hun eigen verhaal. Dat lichaam dat hij vroeger heeft afgebeuld en alle nieuwe ervaringen die het hem gunde. Leuke en pijnlijke anekdotes over zijn jeugd (en later) passeren de revue. Auster is zeer openhartig als het aankomt op zijn seksuele avances, maar minder over bv. het spaak lopen van zijn eerste huwelijk. Vanaf zijn studies tot zijn huidige thuis overloopt Auster alle plaatsen waar hij soms kort en soms langer heeft gewoond. Studerend of werkend, op zoek naar liefde, samenwonend of getrouwd.

Het tweede deel van deze autobiografische roman is geweid aan Paul Auster's familie. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor zijn moeder. Na een troosteloos eerste huwelijk (met Paul's vader) vindt ze eerherstel met een geweldige tweede man. Het verlies van haar tweede man komt ze nooit meer echt te boven en het overlijdens-bericht van zijn moeder komt dan ook niet als een schok. Wel verbaast hij zich over het gebrek aan emotie dat hij voelt bij dit verlies. Maar na een tirade van een familielid van zijn vaders kant, komt alles boven en krijgt hij een paniekaanval.

Zo worden vele belangrijke gebeurtenissen weergegeven vanuit het effect dat ze hebben gehad op het lichaam van de schrijver. Winterlogboek is een warme roman die kan ontroeren in zijn eenvoud. Paul Auster kleurt hier niet buiten de lijntjes en vertelt over zijn leven alsof zijn beste vriend het hem voorleest.