31 mrt 2013

Nieuwe roman Julian Barnes op komst



Julian Barnes, met Alsof the voorbij is vorig jaar nog winnaar van de Man Booker Prize, brengt eind maart een nieuwe roman uit in het Engels. Deze zal  Levels of Life (Hoogteverschillen) heten. In dit werk behandelt Barnes de dood van zijn vrouw Pat Kavanagh aan kanker in 2008. Het voorval zou hem bijna tot zelfmoord hebben gedreven. Op 30 mei verschijnt de Nederlandse vertaling.


29 mrt 2013

J.M. Coetzee - De kinderjaren van Jezus

Mijn eerste kennismaking met de schrijverskunst van J.M. Coetzee is een openbaring. Hij schrijft immers over de kinderjaren van Jezus. Niet dat hij aan geschiedschrijving doet over een van de minder gedocumenteerde periodes in het leven van de heilige man. Hij blijft de vorm van de roman trouw en geeft een eigen invulling met zijn verhaal. Hij plaatst zijn personages in een hedendaagse tijd en plaats, alsof hij het stof van een oude vertelling wil blazen. De kinderjaren van Jezus wist me van vanaf de eerste bladzijde te grijpen, waar andere romans meestal enkele hoofdstukken over doen. Coetzee's roman staat vol bijbelse verwijzingen, maar verraadt toch een kritische ondertoon die de geschiedenis een hak wil zetten.

Zo gaat de roman niet over Jezus, maar over David, een kind dat samen met de man die hem vergezeld als vluchteling aankomt in de stad Novilla. David is niet de echte naam van het kind, maar de naam die ze hem in het vluchtelingenkamp hebben gegeven. Simon heeft als missie een moeder voor het kind te vinden, daar ze sinds hun vlucht van elkaar gescheiden zijn.

Bij hun aankomst is er geen plek in het opvangcentrum en het duurt enkele dagen eer ze hun plaats vinden in deze nieuwe gemeenschap. Eenmaal aangepast ervaart Simon de mensen als zeer welwillend, maar zonder passie. Ze stellen zich tevreden met hard werk en sober eten en verlaten zich niet op hun oude herinneringen, maar worden als het ware schoongewassen door hun nieuwe leven. Alle voorzieningen, sober als ze op het eerste zicht mogen lijken zijn wel gratis en Simon kan samen met de jongen een huisje bewonen en in hun noden voorzien.

Simon sluit vriendschap met Helena en David kan het prima vinden met haar zoon Fidel. Ondanks de vriendschap ontbeert Simon echte passie en blijft hij zoeken naar een moeder voor David. Als hij de chique Ines ziet tennissen in een luxeoord in de bossen, weet hij dat zij de moeder is die David zoekt. Hij weet haar met moeite te winnen voor het idee dat zij Davids moeder is, maar als ze eenmaal toegeeft, eigent ze zich het kind toe als een pop en laat niemand nog in de buurt.

Simon besluit dat zijn taak er op zit en zoekt mogelijkheden om zichzelf te ontplooien. De vele cursussen, waarvan de meeste de Spaanse taal behelzen, kunnen hem maar weinig boeien en ook zijn zoektocht naar vrouwelijk vertier loopt af met een sisser. Hij beseft dat hij de relatie die hij had opgebouwd met de jongen mist en tracht het contact te herstellen.

Ines behandelt David als een baby en omdat ze de jongen op alle fronten gelijk geeft, wordt hij met de dag eigenzinniger. Hij stelt alles in vraag en wil niets aannemen voor wat het is. Hij ziet de dingen anders. Voor Ines is de jongen bijzonder en moet hij ook zo behandeld worden. Simon tracht de jongen te leren lezen en discipline bij te brengen en oppert dat hij naar school moet, maar Ines laat dat niet toe. Omdat Simon nu bijna elke dag bij de jongen is, vormen ze met hun drieën een onconventioneel gezin.

David moet vanaf zijn zes jaar verplicht naar school, maar dat wordt geen succes. De andere kinderen vinden hem vreemd en hij maakt geen vrienden. Hij kan ook geen leiding verdragen en drijft de leraar vaak tot waanzin. Zo pretendeert hij niet te kunnen lezen of schrijven, maar als het er op aan komt blijkt hij het wel te kunnen. Hij zegt ook wonderen te kunnen verrichten.

De school erkent dat de jongen kwaliteiten heeft, maar meent ook dat hij zich door zijn ongezonde gezinssituatie in een eigen fantasiewereld terugtrekt. Men stelt bijzonder onderwijs voor, waarbij David naar een instituut buiten de stad moet. Simon en Ines zien dit niet zitten, maar als ze van rechtswege uit gedwongen worden, besluit Ines met de jongen op de vlucht te slaan. Simon vergezelt hen in hun tocht naar een nieuw leven.

Of Davids echte naam Jezus is of niet, blijft in het midden. Coetzee schetst hier een wispelturige en ondankbare jongen die zijn eigen regels opstelt en op manipulatieve wijze zowel Simon als Ines inlijft als zijn volgelingen. De kinderjaren van Jezus is een magistraal verhaal dat zeer toegankelijk is geschreven. Het laat de lezer achter met meer vragen dan antwoorden. Ook dat maakt deze roman zo onweerstaanbaar.

26 mrt 2013

Wordt verwacht : Paul Auster - Bericht vanuit het innerlijk



Na Winterlogboek komt Paul Auster weer op de proppen met een autobiografisch boek. In juli verschijnt immers Bericht vanuit het innerlijk. In tegenstelling tot de relatie met zijn lichaam die de leidraad vormde in Winterlogboek schrijft hij hier over zijn relatie tot de wereld buiten hemzelf.

‘Hij roept geluiden, geuren en daaraan gekoppelde ervaringen uit zijn jeugd op via diep gevoelde verhalen en volgt zijn ontwikkeling naar volwassenheid in moreel, politiek en intellectueel opzicht, van de naoorlogse jaren tot aan de woelige jaren zestig.’ (bron : arbeiderspers.nl)

23 mrt 2013

Peter Terrin verruilt De Arbeiderspers voor De Bezige Bij

De Vlaamse schrijver Peter Terrin, die vorig jaar met Post mortem de AKO Literatuurprijs won, ruilt uitgeverij De Arbeiderspers voor De Bezige Bij. Dat meldt de Nederlandse krant NRC Handelsblad op zijn website. De Arbeiderspers is verbaasd, maar Terrin zegt dat hij zijn verhuizing twee maanden geleden al aankondigde.

De Bezige Bij stuurde een persbericht om aan te kondigen dat Terrins nieuwe roman Monte Carlo in het voorjaar van 2014 bij hen zal verschijnen. Het is de bedoeling dat De Bezige Bij ook zijn bestaande titels overneemt en opnieuw uitbrengt. (bron : deredactie.be)

22 mrt 2013

Een beroepsgeheim van Saskia de Coster

 Saskia de Coster staat momenteel volop in de belangstelling met haar nieuwe roman Wij en ik, een briljante, scherpzinnige familieroman, vol intrigerende karakters die met veel psychologisch inzicht en mededogen opgetekend zijn. Het boek neemt de hedendaagse Europese mens de maat en beschrijft hoe sterk familiebanden zijn. Het is een magistrale kroniek van een manke familie en van deze tijd. In een interview met De Standaard onthult ze haar beroepsgeheim:

"Ik kan niet schrijven met mensen in mijn buurt, maar ook niet zonder mijn hond 11je. Niet zomaar een hond, maar een mopshond, en dus buitengewoon intelligent. Vroeger droegen Tibetaanse monniken die in hun brede mouwen, en die hondjes fluisterden de monniken dan wijsheden in. Ik hoop dat 11je dat ook bij mij doet."

Amity Gaige - Schroder

Erik Schroder immigreert in 1979 samen met zijn vader vanuit Duitsland om zich te vestigen in Massachussets. Daar hij beschaamd is voor zijn Duitse achtergrond en hij als jonge tiener er gewoon bij wil horen, zonder vooroordelen, geeft hij bij de inschrijving voor een zomerkamp de naam Erik Kennedy op. Hij gaat studeren en weekt zich los van zijn vroegere naam. Zijn vader kan hij in het ongewisse laten. Hoe verder hij van zijn verleden afdwaalt, hoe meer hij tot in de perfectie een nieuwe identiteit weet op te bouwen. Wat begint als een kleine leugen, gaat uiteindelijk zijn hele leven bepalen tot hij uiteindelijk verstrikt raakt in het net van leugens dat hij zelf heeft gespannen.

Als student op Mune college leert Erik de mooie Laura kennen. Hij is meteen verliefd en samen bouwen ze een toekomst op. Ze gaan samenwonen, trouwen, krijgen een kind en Erik staakt zelfs op aanraden van zijn schoonvader zijn wetenschappelijk werk en wordt vastgoedmakelaar. Hij is zonder veel moeite te doen goed in zijn job, maar als de markt in elkaar stuikt, schikt hij zich zonder morren in een fulltime vaderschap, zodat Laura voltijds kan gaan werken. Zonder het te beseffen slorpt hij alle aandacht van zijn dochter op, zodat er weinig voor de moeder overblijft.

Na een tijd lijken de twee zo uit elkaar gegroeid dat Erik wordt gevraagd het echtelijk huis te verlaten. Erik meent dat dit maar een tijdelijke toestand is en wil er het beste van maken. Voor hij het weet, ziet hij zijn dochter Meadow enkel nog om de twee weekends. Dat is het begin van een akelige voogdijstrijd waar Erik zich op gevaarlijk terrein begeeft, omdat hij heeft gelogen over zijn identiteit en niet eens een Amerikaans paspoort bezit. Hij en zijn vader hebben zich nooit laten naturaliseren. Het is maar een kwestie van tijd voor de gewiekste advocaat van Laura achter de waarheid zal komen.

In een wanhopig moment besluit Erik met Meadow op de vlucht te slaan. Wat begint als een weekend met zijn dochter en een leuk uitje naar de zee, zal uitmonden in een roadtrip van zes dagen waarbij hij als ontvoerder van zijn eigen dochter wordt aanzien. Even wil hij zelfs met haar naar Canada vluchten, maar hij beseft dat Meadow haar beide ouders nodig heeft. Deze zes dagen vormen de ruggengraat van het verhaal en in die periode kent Erik met zijn dochter momenten van puur geluk, maar ook van teleurstelling. Hij begrijpt dat ze hem zoeken en dat wanneer ze hem vinden ze nooit nog zo'n mooie tijd samen zullen beleven.

Schroder is een roman in de vorm van een pleidooi van Erik (Schroder) aan zijn vrouw. Op aanraden van zijn advocaat licht hij zijn beweegredenen toe vanuit de gevangenis. Wat volgt is een rechtlijnig betoog in heldere bewoordingen doorspekt met flashbacks aan zijn vroegere jaren en zijn vlucht uit Oost-Duitsland. Daar heeft hij zijn moeder moeten achterlaten en hij weet tot op dit moment niet of ze nog leeft en hoe ze het stelt. Erik Schroder wil zijn gedrag niet vergoelijken, hij is soms schromelijk tekortgeschoten, maar hij is vooral een vader die voor zijn dochter wil (blijven) zorgen.

Amity Gaige's derde roman is een voltreffer. Het is een boek waar je met plezier in blijft lezen en je het gevoel geeft dat het je leven verrijkt met nieuwe inzichten.

17 mrt 2013

Eugen Ruge - In tijden van afnemend licht

In tijden van afnemend licht is de eerste roman van auteur Eugen Ruge, maar dat is er niet aan te merken. Het boek werd in Duitsland uitgeroepen tot boek van het jaar. Het is een heuse familiekroniek tegen de achtergrond van het ontstaan en de neergang van een vergeten land (de DDR). In verschillende periodes volgen we het verhaal van de familie Umnitzer, van grootvader tot kleinkind. Vertrekkend van kort na de tweede wereldoorlog volgen we de familie doorheen de vorige eeuw, langsheen de bouw en de val van de Berlijnse muur, de opmars van het communisme en de toenemende roep om meer democratie. In tijden van afnemend licht is ingedeeld in hoofdstukken die een bepaalde tijdsgeest (jaar) of een bepaalde gebeurtenis (datum) weergeven.

1952-2001

Na een lange ballingschap in Mexico keert Wilhelm Powileit met zijn vrouw terug naar de DDR. De communistische partij haalt het tweetal terug en Wilhelm krijgt een hoge functie toebedeeld. Wilhelm is Charlottes tweede man. Haar eerste man (X Umnitzer) heeft haar twee zoons geschonken, Kurt en Werner, waarvan Werner al vroeg overlijdt. Kurt is tijdens de oorlog als 15-jarige terechtgekomen in een Russisch werkkamp waar hij zijn gevangenisstraf uitzit, om 20 jaar later met zijn vrouw Irina uit ballingschap terug te keren naar de DDR. Kurt schrijft boeken over de Russische leiders en neigt meer naar het socialisme, al kan hij pas echt over de verschrikkingen van zijn verleden schrijven na de dood van zijn stiefvader. Samen met Irina hebben zij een zoon, Alexander die een woelig levensverhaal kent. Hij loopt niet op met politieke idealen en fladdert van de ene naar de andere vrouw. Hij kan zich niet verzoenen met het beperkte leven in de DDR en vlucht uiteindelijk naar het westen. Zijn kortstondige huwelijk met Melitta brengt één zoon voort. Markus lijdt onder de afwezigheid van zijn vader en zal uitgroeien tot een rebels kind die de westerse waarden ontdekt in uitgaan en drugs gebruiken

1 oktober 1989

Dit is niet de dag van de val van de Berlijnse muur, die historische gebeurtenis volgt een maand later, maar voor de familie Umnitzer is het de dag dat alle maskers afvallen. Het is de negentigste verjaardag van de patriarch van de familie, Wilhelm Powileit, overtuigd communist die dweept met Lenin en Stalin en heimelijk neerkijkt op de rest van de familie. Enkel Irina (de vrouw van Kurt) kan zijn waardering wegdragen, daar zij als enige in de oorlog heeft gevochten. Wilhelm wordt op zijn verjaardag gedecoreerd voor zijn verdiensten voor de partij. Kurt besluit die dag zijn memoires te schrijven om zo het dubieuze verleden van Powileit en zijn partij ("De Partij heeft altijd gelijk") aan te klagen. Alexander is afwezig nadat hij besloten heeft te vluchten naar het westen en zo zijn familie te "verraden". De ophanden zijnde opheffing van de Sovjetunie en de afbrokkeling van zijn communistische droom worden Wilhelm uiteindelijk teveel als hij sterft op zijn verjaardag. Hij zou zich gelukkig prijzen dat hij de val van de Berlijnse muur niet meer hoeft te aanschouwen.

2001

Nadat Alexander zijn dementerende vader in Berlijn heeft bezocht en diens geld uit de kluis heeft genomen, besluit hij halsoverkop naar Mexico te reizen. De aanslag op de Twin Towers gaat grotendeels aan hem voorbij. Hij wil vooral in het reine komen met zichzelf, sinds er bij hem Hodgkin is vastgesteld. In Mexico bezoekt hij de plaatsen waar zijn grootouders hebben verbleven. Deze herinneringen laten hem grotendeels koud, maar de rust die Mexico uitstraalt, vooral nadat hij de toeristische trekpleisters heeft verlaten, helpt hem om het leven te nemen zoals het komt. In een schaakspel dat hij ook van bij zijn vader heeft meegenomen, vindt hij brieven die hem terugvoeren naar het verleden en kan hij eindelijk begrip opbrengen voor de starre houding van zijn vader.

In tijden van afnemend licht is een complexe roman die zich maar met mondjesmaat laat ontrafelen. Uit de schrijfstijl van Eugen Ruge valt geenszins af te leiden dat het hier een debuut betreft. Zijn reis door de Duitse geschiedenis van de tweede helft van de vorige eeuw komt voor iemand die niet vertrouwd is met de politieke situatie misschien wel wat technisch over. Gelukkig zijn er voldoende hoofdstukken die geen voorkennis vereisen en de lezer kunnen meeslepen in het verhaal van de familie Umnitzer. Vooraan het boek is trouwens een stamboom van de familie terug te vinden. Geen overbodige luxe, zo blijkt.

16 mrt 2013

Boeken van mijn vrouw : Jan Guillou - Dandy uit het noorden

Dandy uit het noorden vertelt het verhaal van het jonge bouwkundige genie Sverre en zijn eerste liefde, een Engelse bouwkundestudent, in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Na het afronden van hun studie verhuizen de twee naar Wiltshire in het zuiden van Engeland, waar het leven minder idyllisch blijkt te zijn dan Sverre had gehoopt. De inmiddels overleden vader van Sverres geliefde, Lord Manningham, heeft niet alleen zijn titel, maar ook de verantwoorde-lijkheid over zijn enorme landgoed nagelaten aan zijn enige erfgenaam.Terwijl Londen nog steeds in de greep is van het proces tegen Oscar Wilde, mengen de twee dandy’s zich met bohemiens en kunstenaars, onder wie de excentrieke leden van de Bloomsbury-groep.
 
Maar zij weten nog niet dat er weldra een oorlog zal uitbreken die Sverres onschuldige wereld vol schoonheid en kunst voorgoed zal veranderen. Dandy uit het noorden is het tweede boek in de reeks De grote eeuw, maar is ook zonder kennis van het eerste deel, Bruggenbouwers, te lezen.
 
Jan Guillou is zonder twijfel de populairste schrijver van Zweden. Van zijn boeken werden alleen daar al meer dan tien miljoen exemplaren verkocht, en zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen. Zijn nieuwe reeks De grote eeuw is Guillous meest ambitieuze literaire project tot op heden. Bruggenbouwers stond al in de eerste week na verschijning op nummer 1 in de Zweedse bestsellerlijst, en werd een internationale bestseller. (bron : uitgeverijprometheus.nl)

14 mrt 2013

Nieuwe roman Donna Tartt voor september 2013

Er lijkt maar geen eind te komen aan nieuw te verschijnen werk van bekende auteurs (en zo hoort het ook). Donna Tartt is zo'n schrijfster die maar sporadisch een turf van een roman op de wereld loslaat en in september verschijnt na bijna tien jaar stilzwijgen haar derde roman. De schrijfster die eerder De verborgen geschiedenis en De kleine vriend schreef, gaf haar boek als titel The Goldfinch (Nederlandse titel alsnog onbekend) mee. Deze roman zal door problemen met de uitgever eerder verschijnen in het Nederlands (in september bij de Bezige Bij) dan ik het Engels; verschijningsdatum 22 oktober 2013.
 
The Goldfinch wordt omschreven als ’a haunted odyssey through present-day America’. De roman gaat over de New Yorkse jongen Theo Decker. Hij overleeft de explosie waar zijn moeder bij om het leven komt. Via het schilderij dat hem aan zijn moeder doet herinneren komt Theo terecht in de onderwereld van de kunst.

Naar eigen zeggen zou Donna Tartt het niet kunnen verdragen moest er elk jaar een nieuwe roman van haar hand verschijnen. We mogen ons dus weer verwachten aan een vuistdik boek.

13 mrt 2013

Nieuwe Lanoye in september

In september verschijnt een nieuwe roman van Tom Lanoye, getiteld Gelukkige slaven, over twee losgeslagen Belgen.


Gelukkige slaven vertelt het verhaal van twee mannen die allebei Tony Hanssen heten. De ene woont in Buenos Aires en is de toyboy van de bejaarde echtgenote van een rijke Chinees. De andere Tony Hanssen is een gevluchte computerspecialist van een failliete zakenbank, die in Zuid-Afrika verblijft. Ze hebben geen vermoeden dat hun wegen zich zullen kruisen. Het zijn twee Belgen die losgeslagen zijn "in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen", aldus uitgeverij Prometheus.

De laatste publicatie van Tom Lanoye was Heldere hemel, een novelle over een Sovjet-MIG die neerstortte in West-Vlaanderen. Dat was het Boekenweekgeschenk vorig jaar. De laatste grote roman van Lanoye was Sprakeloos uit 2009, over zijn moeder. Dat boek werd bewerkt voor het theater en hij scoorde er ook mee over de taalgrens, in Wallonië. (bron : cobra.be)

11 mrt 2013

Libris Literatuurprijs 2013 - shortlist

Elvis Peeters is de enige Vlaming op de shortlist. In 'Dinsdag' vertelt hij een dag uit het bewogen leven van een 77-jarige man.

Andere kanshebbers op de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar zijn Esther Gerritsen ('Dorst' - De Geus), Arnon Grunberg ('De man zonder ziekte' - Nijgh & Van Ditmar), Oek de Jong ('Pier en oceaan' - Atlas Contact), Christiaan Weijts ('Euforie' - De Arbeiderspers) en Tommy Wieringa ('Dit zijn de namen' - De Bezige Bij).

Libris | Dorst  / druk  | Esther Gerritsen | 9789044525182 | LiteratuurLibris | De man zonder ziekte  / druk  | Arnon Grunberg | 9789038894836 | LiteratuurLibris | Pier en oceaan  / druk  | Oek de Jong | 9789020412857 | Literatuur
Libris | Dinsdag  / druk  | Elvis Peeters | 9789057595158 | LiteratuurLibris | Euforie  / druk  | Christiaan Weijts | 9789029586276 | LiteratuurLibris | Dit zijn de namen  / druk  | Tommy Wieringa | 9789023472698 | Literatuur

Zij krijgen allemaal sowieso een bedrag van 2.500 euro. Op Christiaan Weijts na werden alle auteurs eerder al genomineerd voor deze prijs en voor Arnon Grunberg is dit zelfs de vijfde nominatie.

De jury hekelt in haar juryrapport het grote aantal boeken geschreven als een "bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar". Het deed de jury "met regelmaat verlangen naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk" dat ze "gelukkig in voldoende mate" is tegengekomen.

De winnaar van dit jaar wordt op 6 mei bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner voor genodigden vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam, in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur.

Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs met 'Tonio'.

10 mrt 2013

Ontmoet Knausgard op 22 en 24 maart

Van 19 t/m 24 maart 2013 is Karl Ove Knausgard in Nederland en België voor de presentatie van zijn nieuwe boek Zoon. Hierin vertelt Karl Ove over zijn jeugd, die sterk beïnvloed is door zijn onberekenbare vader.


Knausgard ontmoeten? Kijk hieronder wanneer hij bij u in de buurt is:

Vrijdag 22 maart – 12.15u
Vrijdag 22 maart is Karl Ove Knausgård te gast in Bibliotheek Tweebronnen in Leuven. Katrien Steyaert (journaliste De Standaard) leidt het gesprek deze middag.

Zondag 24 maart - 14.00u
Deelname aan het Passa Porta Festival in Brussel. Anna Luyten (journaliste Knack Weekend) spreekt tijdens het evenement met Karl Ove over zijn boek Zoon. Na afloop is er een signeersessie.

Nieuwe roman Khaled Hosseini op komst

Voor de aankondiging van de nieuwe romans van Paolo Giordano of J.M. Coetzee is het ondertussen te laat, daar ze reeds zijn uitgebracht. Op 21 mei verschijnt echter de langverwachte nieuwe roman van Khaled Hosseini, bekend van De vliegeraar en Duizend schitterende zonnen.

En uit de bergen kwam de echo

Nieuwe roman Khaled Hosseini op komstVoor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Als Pari noodgedwongen wordt verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul zet dat een reeks ingrijpende gebeurtenissen in gang.

Hosseini beschrijft meerdere generaties in deze roman, ouders en kinderen en kleinkinderen, broers en zussen, en onderzoekt de vele manieren waarop familieleden elkaar liefhebben, verwonden en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen. Hij volgt zijn personages van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul.

 

9 mrt 2013

Rodaan Al Galidi - De autist en de postduif

Rodhan Al Khalidi ontvluchtte zijn dienstplicht in Irak en kwam zes jaar later in Nederland terecht. Hij werd daar uitgeprocedeerd en mocht geen lessen Nederlands volgen. Al Galidi leerde zichzelf dan maar de Nederlandse taal en begon te schrijven. In Vlaanderen wordt hij als schrijver erkend en in 2007 krijgt hij een generaal pardon van de Nederlandse staat. Onder de naam Rodaan zet Al Galidi zijn schrijverschap verder met als voorlopige hoogtepunt zijn roman De autist en de postduif, winnaar van de literatuur-prijs van de Europese Unie 2011. Deze intimistische roman vertelt over de lotgevallen van een autist die zijn leefwereld exponentieel weet te verruimen door toedoen van een postduif.

Geert is het ongelukje van zijn toen 17-jarige moeder Janine. Dit moet trouwens letterlijk worden genomen, daar hij het resultaat is van een inseminatie met een rietje. Vanaf Janine besluit het kind te behouden, is haar puberleven voorgoed voorbij. Haar gelovige ouders sturen haar naar Zeeland, waar ze bevalt en haar gelovige groutouders wonen.

Al vrij snel in zijn opvoeding wordt het Janine duidelijk dat Geert anders is. Hij neem alles letterlijk en een tochtje naar de markt of het zwembad wordt al gauw een hele calvarietocht. Geert werkt met automatismen in zijn leefwereld en als die worden verstoord, wordt hij angstig of kwaad. Toch staat hij qua inzicht in taal en rekenen voor op zijn leeftijdsgenoten. Daar hij geen aansluiting met hen kan vinden, richt hij zich op objecten. In de aangrenzende kringloopwinkel brengt Geert vele uren door tussen lampen en klokken, waarvan hij de functie en de mogelijkheden onderzoekt.

Gaandeweg gaat ook Geert zich interesseren voor meisjes, maar hij kan zijn gevoelens niet plaatsen. Enkele schuchtere pogingen lopen steeds uit op een fiasco. Janine wordt er radeloos van en begint te vrezen dat ze haar verdere leven voor haar autistische zoon zal moeten blijven zorgen. Geerts grote probleem is communicatie. Hij kan vaak niet verwoorden of begrijpen hoe hij zich zou moeten voelen. Hij zoekt naar rationele oplossingen voor emotionele problemen.

Geert meent dat zijn leven danig zal veranderen wanneer hij in de kringloopwinkel een viool (een echte Stradivarius) vindt en bevangen raakt van de mogelijkheden. Hij geeft niet om de naam, maar om de inhoud en spendeert maanden tot hij op precies dezelfde wijze een viool in elkaar kan zetten. Als een kenner de Stradivarius koopt en ontdekt dat Geert deze perfect kan nabouwen, werft hij Geert aan om violen voor hem te bouwen.

Geert blijft trouw violen bouwen en zijn rekening groeit aan. Niet dat hij dit beseft, maar voor Janine is dit de aanleiding om hem aan te sporen een huis voor zichzelf te zoeken. Het leven alleen is lastig en hij is vaak angstig, maar na een aanpassingsperiode hervalt hij in zijn oude gewoonte. Het zijn echter niet de violen die hij blijft bouwen, maar een toevallige bewoner van zijn nieuwe huis, een postduif, die zijn kijk op de wereld zal verbreden en hem uit het isolement zal trekken.

Geert wil er in eerste instantie liever vanaf en plaatst een advertentie. Steeds als iemand de duif komt ophalen, ontsnapt ze en vliegt terug naar huis. Zo blijft Geert mensen ontmoeten en (tegen wil en dank) zijn horizon verruimen.

De situationele humor en prettige vertelstijl plaatsen het zware thema in een mooi daglicht. De autist en de postduif doet de lezer nadenken over hoe we met elkaar omgaan en wist bij mij een gevoelige snaar te raken.

5 mrt 2013

Wordt verwacht : Dimitri Verhulst - De laatkomer

De Laatkomer is de titel van de nieuwe roman van Vlaanderens grootste hedendaagse schrijver Dimitri Verhulst.
Het boek verschijnt op 16 mei.

Verhulst, schrijver van onder meer de bestseller De Helaasheid der Dingen, snijdt in zijn nieuwe roman het thema van dementie aan. Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Als oude man neemt hij ingenieus wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan: hij doet alsof hij dementeert.
Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk helemaal was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als seniele en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. Maar dan heeft het tehuis op de valreep toch nog een paar verrassingen voor hem in petto: in de vorm van een jeugdliefde en een oud-ss'er. (bron : demorgen.be)

Tahar Djaout - De laatste zomer van de rede

Tahar Djaout was een Algerijnse schrijver en De laatste zomer van de rede was zijn politiek testament, voor hij in 1993 op brutale wijze werd vermoord door de fundamentalisten. De roman is een aanklacht tegen het godsdienstfanatisme dat zijn land op brute wijze binnendringt. Niemand voelt zich nog veilig en mensen worden vervolg omdat ze schoonheid creëren en verspreiden. Muziek en kunst wordt verboden,  omdat geen door mensenhanden geschapen schoonheid mag wedijveren met Zijn Schoonheid. De prachtige poëtische woorden van dit verhaal staan in schril contrast met de teloorgang van de geschiedenis van zijn land.

Boualem Yekker heeft een boekhandel en lijdt een gezapig leven. Hij kan samen met zijn gezin rustig genieten van een welverdiende vakantie tot ze op de terugweg worden geconfronteerd met een barricade. De brigade van de verlichte verlossers houden alle wagens tegen en kijken of alle inzittenden (en dan vooral de vrouwen) wel zedig gekleed zijn. Boualem ziet dit als een voorbode van het opkomende fundamentalisme dat Algerije zal overspoelen.

Wakende broeders rijden op motorfietsen om wagens te inspecteren. Als een man samen met een vrouw in de wagen zit, worden ze tegengehouden om te zien wat hun familiale band is en van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om te checken of ze geen alcohol bij hebben. Op stranden worden de schaars geklede dames bedreigd en bespot. Geruchten over nieuwe strenge godsdienstwetten verspreiden zich onder de burgers en vormen zo een nieuw bewustzijn. Immoreel geachte burgers zoals intellectuelen en kunstenaars worden beschimpt en gestraft. Er is geen plaats meer voor het individu in deze samenleving.

In deze nieuwe samenleving krijgt de ruimdenkende Boualem Yekker het moeilijk. Als zijn vrouw zich op een dag volledig gesluierd aan hem vertoond en ook zijn kinderen van hem verlangen zich te voegen naar de nieuwe norm, moet hij noodgedwongen de banden verbreken. Het wordt hem met de dag ook moeilijker gemaakt om zijn boekhandel open te houden. Veel klanten kreeg hij al niet meer over de vloer, maar nu wordt hij ook nageroepen en telefonisch bedreigd. Op een dag is zijn boekhandel dan ook afgesloten en opgeëist door de overheid in Allah's naam.

In een land besmet door het fanatisme voelt Boualem Yekker zich niet meer welkom. Door het verlies van zijn boeken, verliest hij zo veel meer. Zijn dromen en wensen worden hem ontnomen. Het opkomend extremisme luidt de teloorgang van de geschiedenis in. Tahar Djaout klaagt met de schoonheid van de taal het verval van een samenleving aan. De laatste zomer van de rede is een roman die beklijft en doet nadenken.

3 mrt 2013

Szilard Rubin - Een korte geschiedenis van de eeuwige liefde

Deze roman van de Hongaarse schrijver Szilárd Rubin verscheen inderdaad al in 1963. Bijna vijftig jaar kreeg het boek geen enkele aandacht. Het paste gewoon niet in het poststalinistische tijdperk, omdat de roman zich niets aantrok van ideologieën. Nu het boek herontdekt is, wordt het geprezen als een van opwindendste liefdesverhalen van de twintigste eeuw, alleen vergelijkbaar met meesterwerken als ‘Le Grand Meaulnes’ van Alain-Fournier en de ‘Great Gatsby’ van Fitzgerald.

‘Kort verhaal van de eeuwige liefde’ gaat over de roes van een eerste liefde die onder de dwang van de maatschappelijke omstandigheden in Hongarije wordt geruïneerd. Attila, de half-joodse verteller, is een oorlogswees uit de provincie die verliefd wordt op Orsolya, een apothekersdochter van Duitse afkomst die de bommenregen van Dresden heeft overleefd. De jongen probeert het meisje te imponeren door in het Hongaarse culturele leven carrière te maken, maar hij verprutst zijn talent door zijn gedichten die helemaal conform de politieke lijn zijn. Daarvoor oogst hij bij Orsolya, die door veel bittere ervaringen veel levenswijzer is, alleen maar verachting.

Dat Attila en Orsolya elkaar haten, wil niet zeggen dat ze elkaar niet beminnen. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Als ze van elkaar scheiden, denken ze al gepijnigd aan de volgende liefdesnacht. Een amour fou. Zodra Attila zijn meisje niet meer kust, vernedert hij haar. Daarvoor wreekt Orsolya zich even subtiel als boosaardig op de arme en ambitieuze dichter. Ze houdt van Attila, maar trouwt ook uit berekening met hem. De bruiloftsnacht wordt een traumatische ervaring.

‘Kort verhaal van de eeuwige liefde’ zit vol schaamte, verlammende emoties, walging en melancholie. De protagonisten kennen elkaars zwakke punten door en door, zodat hun liefde nooit zonder kilte is en hun wederzijdse passie niet zonder kennis van het opportunisme van de ander. 

Szilárd Rubin overleed op 83-jarige leeftijd op 14 april 2010 in het Hongaarse Tapolca. 

Kees 't Hart - Hotel Vertigo

 
 
Bij de keuze van romans laat ik me dikwijls leiden door de nominaties die een boek heeft gekregen en aangezien 'Hotel Vertigo' zowel voor de Libris Literatuurprijs 2013 (bekendmaking shortlist op 11 maart 2013) en voor de Gouden Boekenuil 2013 (longlist - niet geselecteerd voor shortlist) werd genomineerd ga ik er dan ook van uit dat deze roman de moeite waard is om gelezen te worden.
 
Veelal zijn films gebaseerd op romans en is er tot op heden geen enkele film die trouw aan de verhaallijn van de roman deze heeft overtroffen en mijn belangstelling was dan ook gewekt hoe het andersom zou verlopen.       
 
Het is de eerste roman die ik van Kees 't Hart lees, het is zijn tiende, en het verhaal heeft mij vanaf de eerste tot de laatste bladzijde geboeid.  
 
Alles staat in het teken van de film 'Vertigo' van Alfred Hitchcock (met James Stewart en Kim Novak), door The British Film Institute uitgeroepen tot beste film aller tijden, en het omslagbeeld op de voorkant toont de originele filmposter uit 1958.   
 
Het verhaal speelt zich af in San Francisco. Vincent van Zandt, een gepensioneerd architect, wordt door zijn ex-werkgever naar een congres in San Francisco gestuurd om er professionele contacten te leggen. Door zijn jarenlange ervaring voor zijn oud-werkgever en omdat zijn vrouw Rietje is overleden houdt niets hem tegen om op dit aanbod in te gaan. Voor Vincent is dit echter een herbeleving van een reis die hij 50 jaar geleden in het kader van een uitwisselingsproject van Youth for Understanding maakte.
 
Hij was toen 17 en werd ondergebracht bij het gastgezin Ellis in San Francisco dat betrokken was bij een opvangtehuis en afkickprogramma voor drugsverslaafden, Synanon, een organisatie die ook echt bestond en werd opgericht door Charles E. "Chuck" Dederich in 1958 in Santa Monica Californië. (in 1989 ontmanteld wegens verdachtmakingen van illegale activiteiten) Hij ontmoet er Lee Jones waarop hij verliefd wordt en waardoor hij in contact komt met the second unit van de filmploeg van Alfred Hitchcock die er op dat ogenblik de opnames doet voor zijn film 'Vertigo'. The second unit zorgt voor achtergrondbeelden, foto's, klankopnames die nadien in de film kunnen worden opgenomen. Vincent die over een uitzonderlijk tekentalent beschikt maakt er schetsen van de filmlocaties. Hij raakt meer en meer gefascineerd door het werk van Hitchcock en komt zelfs met hem in contact. Na het vertrek van de familie Ellis die met Dederich en de verslaafden naar Santa Monica vertrekken staat Vincent er alleen voor. Hij zorgt er voor dat hij niet naar school moet, trekt de stad in en tekent oorlogsschepen. Hij wordt ten huize Ellis opgevangen door Joanna, de zuster van meneer Ellis, met wie hij meermaals sexueel in aanraking komt. Abrupt komt er een einde aan zijn verblijf en wordt hij het land uitgewezen.
 
Vanaf het moment dat hij arriveert en zijn intrek neemt in het hotel waar opnames voor Vertigo werden gemaakt, begint het reconstrueren, en daarbij gaat Vincent heel grondig te werk. Hij zoekt plaatsen die matchen met zijn herinneringen, hij gaat ook op zoek naar zijn oude geliefde Lee Jones die hij uiteindelijk samen met de andere personen waaraan hij herinneringen heeft door toedoen van de receptionist van Hotel Vertigo ontmoet en er kennismaakt met Jean die zich voorstelt als de dochter van Joanna en ook zijn dochter blijkt te zijn.
 
Ontegensprekelijk zijn er wellicht vele overeenkomsten met de film en ademt het boek ook de sfeer van de Hitchcockfilm doch aangezien ik de film niet heb gezien kan ik hierover weinig vertellen doch dit boek blijft zonder de film te hebben gezien zeker overeind, spannend tot het einde en dit is de verdienste van de schrijver.  
 
Een echte aanrader !   
 
En mijn oordeel of het boek de film overtreft of vice versa zal ik U vertellen van zodra ik de film heb gezien.  

Nieuwe roman van Grunberg is een oude

 
Voor u zich naar de boekhandel spoedt om de nieuwe roman van Arnon Grunberg aan te schaffen, wens ik toch te benadrukken dat het hier geen nieuw werk van de Nederlandse schrijver betreft. Tussen de jaren 2000 en 2002 schreef Grunberg onder zijn pseudoniem Marek van de Jagt drie romans, waaronder Gstaad. Het was altijd een publiek geheim dat het hier werk van Arnon Grunberg betrof, maar met de recente uitgave van Gstaad onder de auteursnaam Arnon Grunberg volgt eindelijk de officiële bevestiging. Een leuke anekdote is dat Grunberg onder zijn pseudoniem ooit de Anton Wachterprijs won voor het beste debuut, maar deze niet mocht ontvangen toen bekend raakte dat het geen werkelijk debuut betrof. Persoonlijk acht ik zijn werk als Marek van de Jagt van iets mindere kwaliteit. Grunberg heft met deze publicatie van Gstaad zijn eigen fictief personage op. 

2 mrt 2013

Karl Ove Knausgard - Zoon

 
 
Na 'Vader' en 'Liefde' is nu ook het derde deel in de 'Mijn strijd-reeks 'Zoon' in Nederlandse vertaling verschenen. 
 
Recensie volgt na lezing.

Junot Diaz - Zo raak je haar kwijt

De Amerikaans-Domincaanse Junot Diaz is een gerenommeerd schrijver ondanks dat hij tot op heden nog maar 2 romans schreef. Hij is vooral bekend van het meermaals bekroonde Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao waarvoor hij een Pulizer mocht ontvangen. In zijn nieuwe verhalenbundel Zo raak je haar kwijt spelen overspelige Dominicaanse mannen de hoofdrol. Ze neuken er op los en zijn dan verbaasd dat hun relatie op de klippen loopt. De verhalen zijn doorspekt met Dominicaanse termen, gebruiken en dikke konten. Dominicanen houden immers niet van mager, zoals uit één van de verhalen mag blijken.

In een doorsnee verhalenbundel krijg je meestal aparte verhalen geserveerd met steeds andere hoofdrolspelers en omstandigheden. Door deze bundel loopt het macho gedrag van de mannen als een rode draad door het boek. Hun lompe gedrag en vreemdgaan liggen vaak aan de basis vaneen onherstelbare breuk. Maar ook de vrouwen zijn niet altijd even onschuldig.

Bijna de helft van deze bundel kan doorgaan voor één groot verhaal. Onderverdeeld in vier aparte hoofdstukken volgen we het verhaal van Yunior en zijn broer Rafa. Hoe ze vanuit de Dominicaanse Republiek naar Amerika verhuisden, waar vader hun moeder vaak alleen en afgezonderd hield om zelf de bloemetjes buiten te zetten. Hoe Rafa op jonge leeftijd kanker krijgt, maar toch nog de ene na de andere vrouw versiert. Hij breekt zelfs een tijd met zijn familie als hij een Dominicaanse ontmoet die uit is op verblijfspapieren. We volgen ook de liefdesperikelen van Yunior die na de dood van zijn broer verstrikt raakt in een obsessie voor een oudere, extreem magere vrouw.

Je kan de verhalen lezen in een uitnodigende sneltreinvaart en hierin ligt zowel de kracht als de zwakte van deze bundel. Je krijgt soms het idee dat de schrijver niet echt veel te vertellen heeft. Zijn stijl is heel toegankelijk; maar ook heel bot, waardoor je geen diepte aan emoties ervaart. Het centrale verhaal dat uitgesponnen is over vier hoofdstukken maakt echter veel goed. Zo raak je haar kwijt is wat mij betreft geen schot in de roos, maar zeker ook geen misser.